Kurkuma je superkoření roku 2017!


O kurkumě se mluvilo již začátkem roku 2017 jako o jednom z nejoblíbenějších koření současnosti. Pro své bohaté léčivé účinky se obvykle také řadí mezi hojně diskutované superpotraviny. Které neduhy kurkuma léčí a jak ji využít? Můžete si ji vypěstovat i doma? Kde sehnat čerstvou kurkumu?kurkuma

Kurkuma v indické kuchyni

Kurkuma, jinak zvaná indický šafrán, pochází z jižní Asie. Jejím největším producentem je v současné době Indie. Má specifickou hořčično-pepřovitou chuť a žlutooranžovou barvu, kterou jí dodává barvivo kurkumin vyznačující se léčivými účinky. Vždyť kdo by neznal sušenou kurkumu jako součást oblíbené směsi kari koření? V kombinaci s kajenským pepřem, které směs obsahuje, jsou léčivé účinky kurkuminu ještě větší, a to až o 2000 %. Klasické indické kari koření na rozdíl od běžné směsi z obchodů je tak mnohem zdravější, protože obsahuje mnohem více kurkumy, zázvoru a kajenského pepře.

Kari koření si můžete připravit doma ze surovin zakoupených ve zdravé výživě/speciálním obchodu s indickým kořením: smíchejte 1 lžíci kurkumy, 1 lžíci zázvoru, 1 lžíci kajenského pepře (chilli) s 1 lžící sestávající z koriandru, kopru, bazalky, drceného kmínu, pískavice a sušeného česneku, přidejte k tomu špetku sušeného celeru a drcených hořčičných semínek a vaše kari koření je hotové! Neváhejte tuto příjemně štiplavou směs používat do všech smetanových, sýrových polévek a omáček, k masu, zelenině, luštěninám, rýži, nudlím, rybám a mořským plodům. Hodí se i do sladkých pokrmů v kombinaci s hřebíčkem. V klasickém potravinářství zastupuje kurkumin roli pouhého barviva s označením E100, ale jeho význam je mnohem větší.koreni

Kurkuma ve službách ajurvédy i moderního lékařství

V lidovém léčitelství v Indii se kurkuma používá už více než 4000 let, je totiž součástí tradiční ajurvédy, tamější celostní přírodní medicíny. Léčivé účinky kurkuminu byly v moderní době prověřeny několika tisíci vědeckými studiemi. K jakým závěrům vědci došli? Kurkumin působí preventivně proti rakovině, dokáže dokonce i přímo zabíjet rakovinné buňky. Dále bojuje se zánětlivými nemocemi a s alergiemi. Může posloužit k detoxikaci od těžkých kovů, chrání před poškozením radiací, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí, cukrovce, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Blahodárně působí na játra, ledviny a menstruační cyklus u žen, zmírňuje příznaky Alzheimerovy nemoci.

Potravinové doplňky a domácí lékárna

Protože kurkumový prášek obsahuje jen malé množství léčivého kurkuminu (asi 3 %), vyrábí se speciální potravinové doplňky, které využívají čistý extrakt z kurkuminu. Doporučená denní dávka kurkuminu pro dospělého je zhruba 500-1000 mg, což odpovídá zhruba 4-6 lžičkám kurkumy denně. Pozor na předávkování! Potravinové doplňky s kurkuminem se nedoporučují konzumovat lidem, kteří berou léky na ředění krve, trpí na překyselení organismu, žloutenkou nebo žlučovými kameny. Neměly by se podávat rovněž 2 týdny před operací, těhotným ženám a dětem.kurkuma

Do domácí lékárničky zařaďte: pastu z kurkumy s hojivými účinky na poranění kůže, otoky, pohmožděniny a modřiny, kterou vyrobíte, když smísíte kurkumový prášek s vodou. Roztok kurkumy s vodou a solí určený ke kloktání působí také proti bolesti v krku. Pravidelným oplachováním kurkumovou vodou lze rovněž předcházet akné, pihám a dalším kožním problémům, kurkumin redukuje tvorbu kožního mazu a revitalizuje pleť. Kurkumu přidávejte i do pleťových masek na bázi oleje nebo kokosového mléka.

Jak si kurkumu vypěstovat?

Vášniví pěstitelé, pusťte se do práce. Před začátkem jara je nejvyšší čas na to, abyste si zasadili kurkumu. Hlízy kurkumovníku seženete ve specializovaném zahradnictví, hobbymarketech anebo přes internet. Nachystejte si květináč, do spodní části patří drenážní vrstva a na ní písčitohlinitá půda, do které hlízu umístíte. Květináč dejte za okno, aby měla rostlinka co nejvíce světla. Jakmile bude venku nad 15 °C, můžete jej dát na balkon či na zahradu co nejblíž slunci. Kurkumovník potřebuje vysokou vlhkost, takže pravidelně roste a hojně zalévejte. Když hlízy povyrostou, rostlina odkvete a stonek se zatáhne, můžete kurkumu sklidit.kurkuma rastlina

V případě, že se vám nepodaří kurkumu vypěstovat, nezoufejte. V podobě oddenku (nesprávně nazývaného kořene) připomínající tvarem zázvor a barvou mrkev ji jistě také seženete u vybraných farmářů, na lokálních farmářských trzích, čerstvá kurkuma bývá mimo jiné součástí farmářských „bedýnek“ a sortimentu některých obchodů se zdravou výživou. Čas od času se objeví i ve velkých potravinových řetězcích, na pultech ale většinou naleznete jen kurkumu z dovozu, například z Německa. Čerstvou kurkumu každopádně využijete do salátů a nakládané zeleniny, v níž vám poslouží nejen jako chutné koření, ale také jako konzervant!

Diskuse


Email nebude zveřejněn, jen jeho první část.